FORUM     AMBIENTonline     GO - Gradnja & Oprema     O nas

Črpalka za odvod odpadnih in fekalnih vod iz WC-ja

materiali in elementi inštalacije, sistemi, izkopi, greznice...

Črpalka za odvod odpadnih in fekalnih vod iz WC-ja

OdgovorNapisal/-a Gregor Zevnik » Ne maj 17, 2009 10:51 am

Imam kletno stanovanje, kjer je odtok pod nivojem kanalizacije. Do sedaj je bil WC samo zgoraj, pri prenovi, pa bi ga rad naredil tudi spodaj. Edina rešitev je črpalka, ki bo črpala odpadne vode na nivo odtoka iz hiše. Zanima me kakšno izvedbo mi svetujete in na kaj moram biti pazljiv pri gradnji.
Gregor Zevnik

Re: Črpalka za odvod odpadnih in fekalnih vod iz WC-ja

OdgovorNapisal/-a Alan Vinter » Sr maj 20, 2009 12:32 pm

Odtok s črpalko lahko izdelaš na dva načina:
1.) z izgradnjo jaška v katerega montiraš potopno črpalko ali pa
2.) s t.i. črpalno postajo, ki se jo postavi za ali pod wc školjko.
Mi smo kar precej prečesali različne variante in se na koncu odločili za črpalno postajo, ki se jo postavi za wc. V Bauhausu smo kupili eno noname črpalko, ki se je večkrat pokvarila, na koncu pa smo morali v povsem novi kopalnici odmontirati sanitarne elemente, razbiti ploščice, izkopati jašek, vgraditi oljni jašek in montirati potopno črpalko. Črpalka je hišni element, ki mora zanesljivo delovati, zato vam nikakor ne svetujem kake poceni variante. Dobre črpalne wc postaje dela nemška firma Jung, ki pa so precej drage (več kot 1500€). Podobne in prav tako dobre odplakovalne sisteme ima tudi Grundfos, a žal nimajo takega, ki bi bil sprejemljiv tudi za odplakovanje vroče vode. To pa pomeni, da ne moreš priključiti pralnega stroja. Mi smo na koncu kupili potopno črpalko z nožem, ki je primerna za odplakovanje fekalij, znamke Pedrollo. Gre za italijansko firmo, ki pa dela kakovostne črpalke. Sedaj deluje dve leti in ni bilo še nobenih težav. Slikica v priponki:
Priponke
Pedrollo_01.jpg
Črpalka Pedrollo z nožem za odvod odpadnih vod iz stavbe
Alan Vinter

OdgovorNapisal/-a martincki » Po jul 27, 2009 11:23 am

Tudi jaz se zanimam za odtok fekalnih vod iz kletnih prostorov v greznico. Višinska razlika je cca 1,6 m če uporabim fekalno pumpo z nožem kako velik jašek narediti ? Ali rabi jašek oddušek zaradi vakuma ? Kako spojiti pumpo z navojem in plastično odtočno cev ? Ali bi lahko dobil kakšno skico za postavitev tega sistema ali kakšen mail oziroma tel. za dodatna vprašanja .

LP Martincki
martincki

OdgovorNapisal/-a Alan Vinter » Sr jul 29, 2009 11:03 am

Kot sem navedel že v prejšnjem prispevku, smo prvotno montirali zaprt kompakten črpalni sistem za odvod odpadnih voda. Črpalka se je večkrat pokvarila. V nadaljevanju nekaj slik prenove jaška in montaže nove črpalke. Veselje ob razbijanju povsem nove kopalnice je bilo nepopisno. Izdelali smo nov jašek, cca 60 x 60 cm in globok nekje okrog 0,8 do 1m. Spodaj je treba izdelati muldo in jašek premazati z hidroizolativnim premazom (npr. HidroStop od Kema Puconci). Oljni pokrov smo naročili pri proizvajalcu (Darko Pečnik s.p., Ajdovščina, cena cca. 55€). V rob oljnega pokrova se natoči parafinsko olje tako, da je vse hermetično zaprto in iz jaška prav nič ne smrdi. Vse PVC odvodne cevi so zasilikonirane. Sam sicer nisem bil ves čas zraven, a vse skupaj se mi ne zdi preveč zakomplicirano. V jašek smo dali še javljalnik nivoja vode za primer, da se črpalka pokvari ali zmanjka elektrike. Javljalnik nivoja vode, ki smo kupili v Conrad Electronic se je sicer kmalu pokvaril, vse ostalo pa zaenkrat dobro deluje.
Priponke
07_odvodne_PVC_cevi_WC_crpalka_odpadne_vode_kopalnice.jpg
Fiksiranje PVC odtočnih sanitarnih cevi
06_javljalec_nivoja_vode_odvodna_crpalka_kopalnice.jpg
Potopna črpalka Pedrollo s sekalnim nožem za odvod odpadnih in sanitarnih voda in javljalnik nivoja vode (na cevi)
05_odvodna_cev_za_fekalije_sanitarna_crpalka_odpadne_vode_kopalnice.jpg
Montaža potopne črpalke za odpadne vode in fiksiranje PVC odtočnih cevi
04_opaz_betoniranje_WC_jasek_potopna_crpalka_za_fekalije_kopalnice.jpg
Izdelava - opaženje novega sanitarnega jaška in pogled na dotočne in odtočne cevi za odpadne vode
03_izdelava_WC_jaska_za_potopno_crpalko_kopalnice.jpg
Prenova kopalnice in izdelava novega globljega jaška za potopno črpalko
02_kompaktna_WC_crpalka_za_fekalije_odpadne_vode_jasek_kopalnice.JPG
Jašek in kompaktni črpalni sistem za odvod odpadnih voda
01_WC_skoljka_oljni_pokrov_stara_crpalka_kopalnice.jpg
Kopalnica z jaškom in oljnim pokrovom pod wc školjko v katerem je kompaktni črpalni sistem za odvod odpadnih voda
Alan Vinter

OdgovorNapisal/-a martincki » Sr jul 29, 2009 2:20 pm

Najlepše se zahvaljujem za odgovor predvsem pa za priložene slikce !

LP Marko
martincki

OdgovorNapisal/-a GRUM-Andrej » Če jul 30, 2009 11:34 am

g. Alan Vinter!

Iz vaših prilog je razvidno, da ste opravili res težaški podvig.

Mene pa še zanima:
- kako imate izvedeno odzračevanje jaška,
- kako imate izvedeno zaščito pred povratnim vdorom,
- kako demontirate črpalko v primeru zamašitve oziroma servisa,
- zanesljivost vgrajenih PVC cevi.

lp
Andrej
GRUM-Andrej

OdgovorNapisal/-a Alan Vinter » Če jul 30, 2009 6:05 pm

Če sem iskren, ne bi znal odgovoriti na vaša vprašanja, ampak bom pa malo povprašal očeta, ki je z mojstrom bolj tesno sodeloval. Upam, da sta mislila na stvari na katere opozarjate, vam bom pa hvaležen, če mi napišete kakšne so posledice v primeru, da odzračevanje ni ustrezno in kako je običajno rešena zaščita pred povratnim vdorom.
lp,AV
Alan Vinter

OdgovorNapisal/-a martincki » Ne sep 13, 2009 7:25 pm

Tudi mene zanima kako si rešil z odzračevanjem ? Ali imš poleg odvodne cevi še odzračevalnik ? Ter kateri merilec nivoja si uporabil ?

LP
Marko
martincki

Vrni se na Vodovod in kanalizacija

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost