Tako klasična, kot montažna gradnja imata svoje prednosti in slabosti. Pri tem vprašanju je vsaj kakih 20 točk, ki jih moraš vzeti v obzir. Veliko o tem lahko najdeš na strani priročnika
Gradnja hiše - Montažne hiše. Trenutno živim v montažni hiši, do svojega 20 leta pa sem živel v klasično grajeni hiši. Jaz sem bil z obema zadovoljen. Je pa seveda vprašanje kaj se zgodi z montažno hišo v primeru poplave, hudega vetra (npr. na Primorskem) ali kakih viharjev, ki se vse bolj obetajo tudi pri nas. Poleg tega, če imaš žilico in veselje ali pa samo težave z denarjem, lahko klasično hišo postopno gradiš sam. No, če nimaš živcev za prerekanje z mojstri, potem je zate bolj primerna montažna hiša ali klasična hiša grajena na ključ. Slednja je po moje kar precej dražja, je pa res, da ti bodo prijatelji klasično hišo bolj zavidali, nad montažno hišo pa vihali nos v prepričanju, da je slabša in manj vredna. Poleg tega, lahko čez 20 let svojo klasično hišo dvigneš in narediš prostor za svoje otroke, montažne hiše pa so bolj primerne za egoiste, saj jim ni potrebno gledati svojih odraslih potomcev in njihovih otrok. Svetujem ti, da si zapišeš prednosti enega in drugega načina gradnje in ju ovrednotiš iz svojega osebnega vidika. Na koncu si vzemi čas, vse skupaj prespi, potem pa se nikar ne odločaj racionalno, pač pa na podlagi svojih občutkov, saj so znanstveniki ugotovili, da je človek, ki kompleksne odločitve sprejema racionalno, dolgoročno z odločitvijo manj zadovoljen od tistega, ki se je odločal na podlagi emocij.