FORUM     AMBIENTonline     GO - Gradnja & Oprema     O nas

Ogrevanje stanovanja s klimatskimi napravami

izbira ogrevalnega sistema, energenti, obnovljivi viri energije, sistemi, materiali in elementi inštalacij, toplotne črpalke, peči, kamini, stroški, cene...

Ogrevanje stanovanja s klimatskimi napravami

OdgovorNapisal/-a Martina Kralj » To maj 19, 2009 12:49 pm

Slišala sem, da se v toplejših delih Slovenije ljudje ogrevanje samo s klimatskimi napravami. Mi imamo poleg običajne peči tudi električno talno gretje, a oboje rabi precej časa, da se segreje, ogrevanje z elektriko pa je še nesramno drago. Vse bolj razmišljam, da za ogrevanje montiramo še klima naprave. Kaj menite o tem?
Martina Kralj

Re: Ogrevanje stanovanja s klimatskimi napravami

OdgovorNapisal/-a Alan Vinter » Sr maj 20, 2009 12:46 pm

Mi smo lani montirali 2 inverterski klima napravi, ki delujeta tudi kot toplotni črpalki. Gre za Mitsubishi Nordic program, za katero so nas prepričevali, da ogreva tudi pri -20 °C zunanje temperature. No, letos smo to lahko stestirali, saj je bilo v Ljubljani nekajkrat tudi -15 °C. Klimi se nista ustavili in sta tudi pri najnižjih temperaturah pihali topel zrak. Ne glede na to, da je izstopajoči zrak topel, pa se stanovanje pri najnižjih zunanjih temperaturah ni ogrelo na kaj dosti več kot 20 °C, je pa res, da se tudi ohladilo ni kaj dosti tudi, če sta delovali z manj kot pol moči. Problem pri tovrstnem ogrevanju z vpihavanjem toplega zraka je v tem, da nimaš pravega občutka toplote oz. je v stanovanju lahko 22 °C, pa imaš občutek hladu. To je zato, ker je zrak sicer segret, a stene ne sevajo toplote, pač pa so hladne. Drug problem je v tem, da je pri tleh hladno, toplo pa je v zgornjem delu prostora, kar je ravno nasprotno od idealnega temperaturnega profila. Mene pri ogrevanju z vpihavanjem zraka moti tudi prah, ki se dviga s pihanjem klime v tla. No, poleg teh slabosti, pa so dobre lastnosti to, da je investicija v tak način ogrevanja relativno nizka in tudi stroški ogrevanja niso visoki, saj toplotna črpalka dovaja zunanjo toploto in elektriko porablja samo za delovanje ventilatorja. Dobro je tudi to, da začne ogrevanje zelo hitro delovati in se ga lahko relativno dobro uravnava. Če že kupuješ klima naprave, se po moje kljub vsemu vendarle izplača kupiti take, ki lahko tudi ogrevajo.
Alan Vinter

OdgovorNapisal/-a Mare » Ne jun 28, 2009 12:17 am

Veliko rešitev ponuja Infrardeče ogrevanje Redwell, ki je pri nas novo, v razvitih državah pa se čedalje bolj uporablja iz vidika vpliva na zdravje, okolje in porabo energije, kar je bistveno!
Sistem je ekološko sprejemljiv in ne zahteva neprijetnega vzdrževanja, kot pri ostalih konvekcijskih sistemih!
Skratka zanimiva zadeva, katera nas je zelo navdušila s svojo funkcionalnostjo, čeprav smo bili na začetku zelo dvomljivi, ko smo se odločali za nakup.
Za nas je pomembno, da spimo v čistem, zdravem in toplem okolju!
Mare

OdgovorNapisal/-a freddoloso » Pe dec 18, 2009 7:56 pm

Mare, kakšni občutki so sedaj po zimi z Redwellom? Pa še nekaj podatkov bi rada: kvadrati, št.grelnikov, moč, cena posameznega, poraba elektrike, ali je možen ogled?
freddoloso

OdgovorNapisal/-a Peter Ambrož » So dec 19, 2009 8:44 pm

Po moje je infrardeče ogrevanje primerno bolj za lokalno ogrevanje, kot pa za ogrevanje celotnega stanovanja, kaj šele za ogrevanje cele hiše. Idealno je npr. za mehanično delavnico, kjer je delavec ves čas na enem mestu in bi bilo škoda ogrevati celoten prostor. Infrardeče ogrevanje deluje direktno na telo, ki stoji pred njim, če se malo umakneš v drug kot stanovanja, pa se toplote ne čuti več. To je problem, kadar imaš npr. malo večji prostor in v njem več funkcionalnih enot (npr. delovni kotiček v enem kotu sobe, jedilna miza v drugem kotu, sedežna garnitura v tretjem kotu, spet drugje se igrajo otroci kar na tleh ipd). V takem primeru ti en ali dva infra panela težko zadovoljivo ogrevata vse funkcionalne kotičke prostora. Sicer pa sem pred časom govoril z enim starejšim gospodom, ki živi v enosobnem stanovanju in ima dva grelca (če se prav spomnim 600 in 400W). Dejal je, da je on povsem zadovoljen, vprašanje pa je, če bi bili tudi drugi, saj nekaterim paše 26°C, drugim pa je 22°C povsem OK.
Peter Ambrož

OdgovorNapisal/-a freddoloso » So feb 20, 2010 9:37 pm

Halo Mare, oglasi se na forumu prosim, kako se že pošlje mail direktno na domač naslov?
Res rabim podatke za Redwel, pa ta prave, dejanske. velja?LP
freddoloso

OdgovorNapisal/-a Neza » Ne jul 25, 2010 8:39 pm

Moji sorodniki imajo v starejši hiši urejeno ogrevanje z infrardecimi paneli in so zelo zadovoljni. Ne samo, da je sam strošek investicije nizek, ampak je v prostorih prijetno toplo. Ker ima hiša visoke stropove, je ta način ogrevanja zelo primeren, saj toplota ne uide pod strop. Poleg tega so se precej znebili vlage, ki je nastajala v določenih prostorih. Grelni paneli delujejo brezhibno, so lepih oblik, varni za uporabo, okolju prijazni in v primerjavi z drugimi načini ogrevanja, poceni. Če vas zanima, imate več informacij na naslednji povezavi http://www.ir-ogrevanje.si
Neza

Vrni se na Ogrevanje in priprava tople vode

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost