Napisal/-a Alan Vinter » Sr maj 20, 2009 12:46 pm
Mi smo lani montirali 2 inverterski klima napravi, ki delujeta tudi kot toplotni črpalki. Gre za Mitsubishi Nordic program, za katero so nas prepričevali, da ogreva tudi pri -20 °C zunanje temperature. No, letos smo to lahko stestirali, saj je bilo v Ljubljani nekajkrat tudi -15 °C. Klimi se nista ustavili in sta tudi pri najnižjih temperaturah pihali topel zrak. Ne glede na to, da je izstopajoči zrak topel, pa se stanovanje pri najnižjih zunanjih temperaturah ni ogrelo na kaj dosti več kot 20 °C, je pa res, da se tudi ohladilo ni kaj dosti tudi, če sta delovali z manj kot pol moči. Problem pri tovrstnem ogrevanju z vpihavanjem toplega zraka je v tem, da nimaš pravega občutka toplote oz. je v stanovanju lahko 22 °C, pa imaš občutek hladu. To je zato, ker je zrak sicer segret, a stene ne sevajo toplote, pač pa so hladne. Drug problem je v tem, da je pri tleh hladno, toplo pa je v zgornjem delu prostora, kar je ravno nasprotno od idealnega temperaturnega profila. Mene pri ogrevanju z vpihavanjem zraka moti tudi prah, ki se dviga s pihanjem klime v tla. No, poleg teh slabosti, pa so dobre lastnosti to, da je investicija v tak način ogrevanja relativno nizka in tudi stroški ogrevanja niso visoki, saj toplotna črpalka dovaja zunanjo toploto in elektriko porablja samo za delovanje ventilatorja. Dobro je tudi to, da začne ogrevanje zelo hitro delovati in se ga lahko relativno dobro uravnava. Če že kupuješ klima naprave, se po moje kljub vsemu vendarle izplača kupiti take, ki lahko tudi ogrevajo.